- 1 kg łopatki lub szynki jelenia
- 1 kg wędzonego boczku
- 1 szklanka oliwy
- 2 łyżki ostrej musztardy
- główka czosnku
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- kapusta
- ziele angielskie, pieprz, jałowiec
Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć błony i pociąć w kostkę. Rozbić. Przygotować zaprawę (mięso musi w niej leżakować przynajmniej jeden dzień) z oliwy, musztardy i przypraw. Boczek pokroić w plastry. Ziemniaki również pokroić w grube plastry. Układać składniki w kociołku. Boczkiem wyłożyć dno i boki naczynia. Potem układać liście kapusty i Ziemniaki. Warstwę posolić i doprawić. Na to wyłożyć mięso jelenia, potem znów liście kapusty. Czynności powtarzamy aż do wypełnienia kociołka. Do naczynia dolać wody (do połowy objętości) lub czerwonego wytrawnego wina. Kociołek zamknąć i gotować na żarze w ognisku lub zawiesić nad ogniem na około dwie godziny.
kociołek z jeleniny podawać haluszkami.
Przepis na haluszki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajo
- cebula
- 250 dag twarogu lub bryndzy
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki utrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć wodę. Dodać jajko i mąkę, sól. Wyrobić ciasto. Małe kluseczki formować łyżką i kłaść na wrzątek. Gotować około 8 minut od wypłynięcia. Ugotowane haluszki polać usmażoną cebulką i wymieszać z pokruszonym twarogiem lub bryndzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz