Szukaj przepisów

niedziela, 9 czerwca 2013

Kociołek z jeleniny z haluszkami Magdy Gessler

Składniki:
  • 1 kg łopatki lub szynki jelenia
  • 1 kg wędzonego boczku
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • kapusta
  • ziele angielskie, pieprz, jałowiec

Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć błony i pociąć w kostkę. Rozbić. Przygotować zaprawę (mięso musi w niej leżakować przynajmniej jeden dzień) z oliwy, musztardy i przypraw. Boczek pokroić w plastry. Ziemniaki również pokroić w grube plastry. Układać składniki w kociołku. Boczkiem wyłożyć dno i boki naczynia. Potem układać liście kapusty i Ziemniaki. Warstwę posolić i doprawić. Na to wyłożyć mięso jelenia, potem znów liście kapusty. Czynności powtarzamy aż do wypełnienia kociołka. Do naczynia dolać wody (do połowy objętości) lub czerwonego wytrawnego wina. Kociołek zamknąć i gotować na żarze w ognisku lub zawiesić nad ogniem na około dwie godziny.

kociołek z jeleniny podawać haluszkami.

Przepis na haluszki
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • cebula 
  • 250 dag twarogu lub bryndzy
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki utrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć wodę. Dodać jajko i mąkę, sól. Wyrobić ciasto. Małe kluseczki formować łyżką i kłaść na wrzątek. Gotować około 8 minut od wypłynięcia. Ugotowane haluszki polać usmażoną cebulką i wymieszać z pokruszonym twarogiem lub bryndzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...