Składniki:
Pokrojone w kostkę mięso obłożyć cebulą pokrojoną w pióra (oddzielnie boczek i podgardle), zamarynować w przyprawach. Smażenie mięsa zacząć od tłustego podgardla i boczku. Następnie,kiedy tłuszcz się wytopi, dodać pozostałe mięso. Podlać wodą lub bulionem - ma być go tyle, by płyn przykrył dorzucony pęczak. Gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka i nieco kleista. Pod koniec gotowania dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę.
- 0,5 kg podgardla wieprzowego
- 0,5 kg boczku
- 0,5 kg karkówki
- 0,5 kg schabu (bez kości)
- 0,2 kg cebuli
- przyprawy: grubo mielony pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- 2 kg ziemniaków
- paczka pęczaku
Pokrojone w kostkę mięso obłożyć cebulą pokrojoną w pióra (oddzielnie boczek i podgardle), zamarynować w przyprawach. Smażenie mięsa zacząć od tłustego podgardla i boczku. Następnie,kiedy tłuszcz się wytopi, dodać pozostałe mięso. Podlać wodą lub bulionem - ma być go tyle, by płyn przykrył dorzucony pęczak. Gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka i nieco kleista. Pod koniec gotowania dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę.
2 kg cebuli? czy to nie błąd? i ile dokładnie ma być tej kaszy? paczka to jeden woreczek czy wszystkie 4 woreczki z tekturowego pudełka? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO.2 kg to 20dag
Usuń