Warto się przekonać, że nie tylko dobrze nam znane gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, są godne tego, aby na zawsze gościć na polskich stołach. Być może i gołąbki z ziemniakami (przepis wg Gessler podajemy poniżej) powinny ponownie pojawić się w naszym menu domowym oraz restauracyjnym?
Składniki:
- spora główka kapusty
- 700 dag ziemniaków
- 2 spore cebule
- 1 jajo
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki soku z kiszonej kapusty
- pół szklanki bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego
- majeranek, sól, pieprz
- smalec
Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć na sicie lub gazie. Cebulę posiekać w drobną kostkę, poddusić na smalcu. Starte ziemniaki połączyć w misce z cebulą oraz jajkiem. Wyrobić masę doprawiając ją majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaczany farsz na gołąbki z ziemniakami układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 45 minut, na kwadrans przed końcem gotowania wlać sok z kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz