Szukaj przepisów

piątek, 14 czerwca 2013

Tandoori chicken

Sekret kurczaka tandoori chicken opiera się głównie na specyficznej, oryginalnej mieszance hinduskich przypraw i ziół, czyli garam masala, a także jogurtu naturalnego, z których przygotowuje się marynatę. Dzięki niej mięso zachowuje wilgoć i wyjątkowy aromat. Inny sekret to głęboki, gliniany piec, zwany tandoori, do którego mięso wkłada się nadziane na długie szpikulce. My proponujemy przygotowanie chicken tandoori bez pieca tandoori. Gwarantujemy jednak, że jest tak samo pyszny!

Tandoori chicken - składniki:
    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRJbwYZZqzHzXZxKI4RhIrA-3M9PUoXisTHYYzmWzo2jy_6QiMt
  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki garam masala
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • jedna czwarta łyżeczki szafranu 
  • 1 łyżeczka chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1łyżka kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka utartego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
W blenderze zmiksować czosnek, imbir. Dodać utłuczone w moździerzu zioła i przyprawy. Zmiksować z jogurtem, olejem i koncentratem pomidorowym. Kurczaka umyć. Ponacinać w głębokie rowki tak, aby marynata mogła wniknąć głęboko w mięso.Kurczaka posmarować sokiem z cytryny. Odstawić. Następnie zalać marynatą, dokładnie natrzeć mięso. 

Kurczak powinien marynować się około 3-5 godzin. Piec kurczaka w dość gorącym piekarniu (220 st C.) przez około 45 minut. Mięso musi być miękkie. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Można posypać kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...