- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 1/2 kg truskawek
- 20 dag galaretki porzeczkowej
- 3 żółtka
- margaryna do smarowania foremek
- garść suchego grochu lub fasoli
W misce łączymy mąkę, sól masło i cukier tak aby powstały zacierki. Dodajemy żółtka i zagniatamy w gładką, śliską, nie za twardą ma, nie klejącą się kulę. Wkładamy do lodówki na 1/2 - 1 godziny. Ciasto wałkujemy na prostokąt grubości 3 mm i wycinamy w nich kółka nieco większe od foremek. Smarujemy margaryną, wyklejamy ciastem, które nakłuwamy, przykrywamy folią aluminiową, posypujemy ziarnami grochu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 st) Po 15 minutach zdejmujemy groch i folię i pieczemy ciasto jeszcze 5 minut. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy wzdłuż na pół. Na małym ogniu podgrzewamy galaretkę. Smarujemy nią ostudzone tarteletki, układamy truskawki, które też delikatnie smarujemy galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz