- 250-300g mąki pszennej
- pół kostki masła
- łyżka soku i pół łyżeczki otartej skórki z cytryny.
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 500g świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
- łyżka żelatyny
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, usiekać nożem na piasek, dodać przesiany cukier puder, surowe żółtko, otartą skórkę i sok z cytryny, szczyptę cukru, dokładnie, ale szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w okrągłej formie, nakłuć widelcem, piec w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut. Zagotować wino, wsypać żelatynę, dokładnie rozmieszać. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, wymieszać z żelatyną, przestudzić w lodówce, wymieszać z truskawkami, ułożyć na przestudzonym cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz