Szukaj przepisów

środa, 5 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami

Składniki:
  • 250-300g mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • łyżka soku i pół łyżeczki otartej skórki z cytryny.
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 500g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
  • łyżka żelatyny
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, usiekać nożem na piasek, dodać przesiany cukier puder, surowe żółtko, otartą skórkę i sok z cytryny, szczyptę cukru, dokładnie, ale szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w okrągłej formie, nakłuć widelcem, piec w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut. Zagotować wino, wsypać żelatynę, dokładnie rozmieszać. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, wymieszać z żelatyną, przestudzić w lodówce, wymieszać z truskawkami, ułożyć na przestudzonym cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...