- 25 dag ryżu Arborio
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 ml oliwy
- 1 łyżka masła
- 5 ml czerwonego wina Merlot
- 400 ml bulionu
- 12 dag prawdziwków
- 1 dag smardzów
- sól, pieprz
- 5 dag startego parmezanu
- 4 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
- trochę gęstej śmietany
- sparzone pory
- podsmażone smardze
- pokrojone w kostkę pomidory
Rozgrzej oliwę wsyp ryż, podgrzewaj aż zobaczysz że ryż się zeszkli wówczas wlej czerwone wino. Gotuj, aż całe wino odparuje. Następnie wlej bulion, gotuj około 15 minut na maleńkim ogniu. Teraz dodaj podduszone na maśle grzyby, gotuj 4-5 minut. Ryz powinien być ugotowany al dente: z wierzchu miękki, w środku jędrny, stawiając opór zębom. Następnie dodaj parmezan, pokrojone zimne masło i nieco gęstej śmietany, ewentualnie jeszcze trochę czerwonego wina. Wymieszaj, gotowe risotto przełóż na głębokie talerze, udekoruj sparzonymi porami, duszonymi smardzami oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz