- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 jajo
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 1 czerstwa bułka
- zielenina posiekana
- przyprawy - sól, pieprz
- 2 pęczki kopru
- 2 szklanki wywaru z warzyw lub/i mięsa
- pół szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Mięso zemleć w maszynce. Podobnie namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułkę.
Do mięsa dodać jajko i przyprawy + zieleninę. Wyrobić na gładką, zwartą masę. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać nieco bułki tartej.
Dłonie zwilżać wodą i formować okrągłe klopsiki. Gotowe klopsiki otoczyć w mące i podsmażyć na złoto z każdej strony na oleju.
Przygotować sos. Najpierw zagotować wywar, zahartować śmietanę (dolewając odrobinę gorącego wywaru, domieszać mąkę i sól) i dodać ją do wywaru. Zagotować sos. Jeśli sos jest za rzadki, dodać jeszcze odrobinę mąki. Dorzucić posiekany koper. Do koperkowego sosu wrzucić klopsiki i razem podgotować kilkanaście minut na niewielkim ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pęczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz