Szukaj przepisów

wtorek, 11 czerwca 2013

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • zielenina posiekana
  • przyprawy - sól, pieprz
Na sos koperkowy:
  • 2 pęczki kopru
  • 2 szklanki wywaru z warzyw lub/i mięsa
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso zemleć w maszynce. Podobnie namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułkę.
Do mięsa dodać jajko i przyprawy + zieleninę. Wyrobić na gładką, zwartą masę. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać nieco bułki tartej.
Dłonie zwilżać wodą i formować okrągłe klopsiki. Gotowe klopsiki otoczyć w mące i podsmażyć na złoto z każdej strony na oleju.

Przygotować sos. Najpierw zagotować wywar, zahartować śmietanę (dolewając odrobinę gorącego wywaru, domieszać mąkę i sól) i dodać ją do wywaru. Zagotować sos. Jeśli sos jest za rzadki, dodać jeszcze odrobinę mąki. Dorzucić posiekany koper. Do koperkowego sosu wrzucić klopsiki i razem podgotować kilkanaście minut na niewielkim ogniu.

Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pęczakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...