- 250 g śledzia (mogą być matiasy)
- łyżka kaparów
- marynowane grzyby - kilka sztuk
- 3 kiszone ogórki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 papryki - upieczone lub zgrilowane tak, by można było usunąć skórę
- cebula
Na sos do tatara ze śledzia po węgiersku:
- łyżka musztardy ostrej (rosyjska)
- łyżka miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól
- łyżeczka ostrej papryki
- świeży imbir (około łyżeczki startego imbiru)
Śledzia posiekać w drobne kawałki. Podobnie pozostałe składniki trzeba pokroić w kosteczkę. Składniki sosu wymieszać, odstawić na chwilę do "przegryzienia". Do sosu wrzucić śledzie, paprykę, kapary, cebulę i jajka. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz