- 3 kg miodu
- 1 kg cukru
- 10 dag czarnych porzeczek
- 10 dag owocu bzu czarnego
- 10 dag rodzynek
- 5 g chmielu
- 1 g suszonego korzenia kozłka lekarskiego
- 30 g kwasu cytrynowego
- 5 g pożywki dla drożdży
- 1 torebka drożdży winnych rasy malaga lub tokaj
- 8 l wody
Drożdże wsypać do czystej wyparzonej butelki o objętości ⅛ - ¼ 1, zalać przegotowaną ostudzoną wodą, zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Przyprawy ziołowe wsypać do glinianego garnka, zalać ½ l wrzącej wody i trzymać pod przykryciem aż ostygną. Wtedy odlać płyn, przepłukać zioła w 1 1 gorącej wody, połączyć i poprzednim płynem i wlać do gąsiora. Cukier i miód włożyć do dziesięciolitrowego garnka, wlać 6½ 1 wody i powoli gotować bez przykrycia przez godzinę, zbierając szumowiny. Ostudzić do temperatury 25°C, wlać do gąsiora, wsypać jagody, rodzynki, kwas cytrynowy i pożywkę, dobrze wymieszać, wlać mocno fermentujące drożdże i trzymać przez tydzień w temperaturze 25°C. Potem zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postępować jak z winem miodowym 1.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz