- 2 kg miodu
- 1 ½ kg cukru
- 35 g kwasku cytrynowego
- drożdże winiarskie tokaj, Portwein lub Shery
- pożywka dla drożdży
Przygotować matkę drożdżową ( 4 dni wcześniej ) . Uwarzyć 7 litrów brzeczki z 1 kg miodu i 1 kg cukru. W pięciu litrach wody rozpuścić miód i gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dodać cukier i zagotować, dolać wody do 7 litrów. Ostudzić dodać kwasek cytrynowy i ⅔ pożywki. Przelać do gąsiora, dodać drożdże, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, postawić w miejscu o temp. 20-22 °C. Po tygodniu dodatek 3 l brzeczki uwarzonej z 1 kg miodu i ½ kg cukru z rozpuszczoną w niej pozostałą pożywką. Po 3 – 5 tygodniach, gdy nastaw zacznie się klarować, ściągnąć znad osadu dla dofermentowania. Po 1 – 2 miesiącach zabieg ten powtórzyć. Po półrocznym leżakowaniu miód nabierze odpowiednich właściwości smakowo - zapachowych tj. dojrzeje (przestanie wytrącać się osad), miód można rozlać do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz