Szukaj przepisów

niedziela, 30 września 2012

Wino z ziemniaków

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg cukru
  • 1 ½ pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 4 dag imbiru
  • 10 dag drożdży
Sposób przygotowania:
Ziemniaki porządnie umyć, ugotować w łupinach, aż będą bardzo miękkie, następnie wycisnąć przez płótno. Do odcedzonego płynu dodać imbir oraz przekrojone na pół pomarańcze i cytrynę. Gotować jeszcze około kwadrans, po czym wystudzić, przecedzić, dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości wody drożdże. Po paru godzinach wsypać pół kilograma cukru, resztę po upływie 2 – 3 dni. Po zakończeniu fermentacji rozlać do butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...