- 5 kg porzeczek czerwonych
- ½ kg czarnych jagód (borówek)
- ½ kg porzeczek czarnych
- 3 kg cukru
- 2 g pożywki dla drożdży
- 1 paczkę drożdży winiarskich rasy burgund, Malaga lub Portwain
- 5 l wody
Drożdże wsypać do czystej, wyparzonej butelki o objętości ⅛ - ¼ l, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą, zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Czarne jagody i porzeczki czarne przebrać, zmiażdżyć i wsypać do gąsiora. Porzeczki czerwone zmiażdżyć i wycisnąć przez lniany woreczek, a otrzymany moszcz wiać do gąsiora. Ugotować 2 kg cukru w 3 1 wody, ostudzić, połączyć z pożywką i dolać moszczu, wymieszać, wlać butelkę fermentujących drożdży. Po tygodniu burzliwej fermentacji dodać 1 kg cukru ugotowanego w 2 1 wody i zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po fermentacji ściągnąć wino znad osadu wężykiem gumowym, 2 lub 3 razy, w odstępach kilkumiesięcznych przed rozlaniem w butelki można doprawić gęstym syropem na wino deserowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz