- 3 litry miodu płynnego
- 15 litrów wody
- 20 dag szyszek chmielowych
- odrobina drożdży
- 10 litrów wody
Rozpuścić 3 l miodu w 15 l wody, trzymać w ciepłym miejscu przez dobę lub dłużej tak, aby miód zupełnie w płyn się zmienił, mieszając go często. Po rozpuszczeniu przecedzić przez gazę, wlać do duŜego garnka połowę płynu, i zaznaczyć na garnku poziom płynu, wlać resztę roztworu i zacząć gotować, jak się wygotuje do połowy oznaczonej połowy dolać drugie tyle wody zimnej i powtórnie gotować do połowy. Zaczynając gotować powtórnie, włożyć w płóciennym worku szyszki chmielowe. Po powtórnym przegotowaniu wlać płyn do beczułki dębowej i tak zostawić, aż będzie letnie. Wtedy dodać rozkrojony, nasmarowany drożdżami obwarzanek i tak zostawić, żeby zaczął fermentować. Miód odbywa fermentację w miarę esencjonalności od dni dwunastu lub więcej. Gdy piana sczernieje, przelać płyn przez gazę, wlać do nowej, pasteryzowanej beczki dębowej i mocno zaszpuntować. Aby miód był czerwieńszy, wrzucić pod koniec jego gotowania 20 dag rozpalonego żelaza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz