- 6 kubków żurawin
- 2 szklanki cukru
- 0,5 litra spirytusu 95%
- 0,5 litra wódki 40%
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Nalewka żurawinowa wymaga nieco czasu, jednak jest warta tego czasochłonnego procesu i naszej wytrwałości ;)
- Żeby alkohol prawidłowo wyklarował smak żurawin powinno się je przemielić, najlepiej używając maszyny do mielenia mięsa
- Rozdrobnione żurawiny wsypujemy do naczynia
- Wlewamy do słoja spirytus i zostawiamy w spiżarce na niewiele więcej niż 2 tygodnie
- Należy przecedzić składniki tym samym na durszlak wypełnione czystym płótnem albo gazą przelewamy zawartość, żurawinę wyciskamy
- Do nalewu wlewamy wódkę
- Dwie szklanki cukru i szklankę wody łączymy ze sobą – powstaje syrop cukrowy
- Do ciepłego syropu wlewamy nalew, dobrze mieszamy a następnie odkładamy na miesiąc
- Następnie nalewka powinna być dokładnie odcedzona od osadu
- Nalewka dochodzi do odpowiedniego stanu w przybliżeniu 6 miesięcy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz