- puszki skondensowanego mleka słodzonego
- 150 ml whisky
- 150 ml wódki
- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- kilku kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
- Puszkę umieszczamy w garnku i zalewamy odpowiednią ilością wody (aby przykryła całą puszkę)
- Trzeba gotować puszkę na małym gazie (woda ma nieco bulgotać) około 2 godziny
- Po gotowaniu puszka powinna być schłodzona
- Zawartość puszki wylewamy do miski i dokładnie miksujemy wlewając whiskey i wódki
- Zgodnie z upodobaniami możemy wsypać do kompozycji łyżeczkę kawy rozpuszczalnej czy też łyżeczkę czekolady, ale niekoniecznie
- Doskonałą zaletą Baileys jest to, że likier nadaje się do spożycia zaraz po zrobieniu
Kombinacja wódka oraz whiskey nie jest konieczne, możemy poeksperymentować i chociażby wlać samą whiskey albo nawet rum
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz