- ½ kg dojrzałych jeżyn
- ½ l spirytusu
- ¼ l czystej wódki
- 400 g cukru(150 - 200 g miodu)
Jeżyny przebrać, szybko opłukać na sicie zimną wodą, wsypać do butli. Zalać wodą i spirytusem, dobrze zakorkować. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem, by owoce dobrze się zmacerowały. Nastaw zlać do butelek przez lejek lub gazę, zakorkować. Do pozostałych owoców wsypać cukier (wlać miód) i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 tygodnie, wstrząsając od czasu do czasu, do powstania syropu. Syrop zlać w ten sam sposób do otrzymanego wcześniej nastawu. Nalewkę można przy tym doprawić ( dodać tylko część syropu jeśli chce się by była mniej słodka, osłodzić, wzmocnić, rozcieńczyć wódką lub przegotowaną wodą itp. ). Nalewkę po doprawieniu pozostawić do sklarowania, po czym zlać znad osadu. Nalewka jeżynowa im dłużej stoi tym jest lepsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz