Szukaj przepisów

niedziela, 30 września 2012

Likier orzechowy

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQrAhe9OdEQwhbdHt1NOB6Mky8agIawuEWgixmBASALGy29WtjGxgSkładniki likieru:
  • 0,5 kilograma zielonych orzechów włoskich
  • 3 gorzkie migdały
  • 8-10 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 0,5 kilograma cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 litr spirytusu 95%
Sposób przygotowania likieru:
Umyte orzechy kroimy w grube plastry i wrzucamy do słoja razem z cynamonem i goździkami.
Mieszamy spirytus ze szklanką wody mineralnej i zalewamy mieszaniną słój, który odstawiamy na miesiąc. Codziennie potrząsamy słojem. Po miesiącu zlewamy nalew. W większym garnku gotujemy syrop ze szklanki wody i cukru, szumujemy i zdejmujemy z ognia. Do gorącego syropu dodajemy, cały czas mieszając, nalew. Po ostygnięciu likier filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na rok w chłodnym miejscu.
Uwaga! Przy krojeniu orzechów warto założyć rękawiczki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...