- 0,5 kilograma zielonych orzechów włoskich
- 3 gorzkie migdały
- 8-10 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 0,5 kilograma cukru
- 2 szklanki wody
- 1 litr spirytusu 95%
Umyte orzechy kroimy w grube plastry i wrzucamy do słoja razem z cynamonem i goździkami.
Mieszamy spirytus ze szklanką wody mineralnej i zalewamy mieszaniną słój, który odstawiamy na miesiąc. Codziennie potrząsamy słojem. Po miesiącu zlewamy nalew. W większym garnku gotujemy syrop ze szklanki wody i cukru, szumujemy i zdejmujemy z ognia. Do gorącego syropu dodajemy, cały czas mieszając, nalew. Po ostygnięciu likier filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na rok w chłodnym miejscu.
Uwaga! Przy krojeniu orzechów warto założyć rękawiczki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz