- 4 kg miodu
- 1 kg cukru
- 1 kg wiśni
- 50 g suszonego owocu bzu czarnego
- 15 g kwasku cytrynowego
- 3 g pożywki do drożdży
- 1 paczka drożdży winiarskich rasy porto lub sherry
- 4 l wody
Drożdże wsypać do czystej, wyparzonej butelki o objętości ⅛ - ¼ l, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą, zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Przelać je do butelki litrowej, dodać 5 łyżek miodu, szczyptę kwasku i pożywki zagotowane z ½ 1 wody i ostudzone. Trzymać w cieple przez dobę. Potem ugotować cukier, dodać do ostudzonego roztworu miód, kwasek cytrynowy i pożywkę, dobrze wymieszać, wlać do gąsiora. Z wiśni usunąć pestki, zmiażdżyć i wycisnąć w woreczku lnianym, wlać moszcz do gąsiora, wsypać owoce bzu, wlać dobrze fermentujące drożdże. Ustawić gąsior w cieple (ok. 25°C), zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozwolić, by wino pracowało 6-8 tygodni. Potem ściągnąć wino znad osadu wężykiem gumowym, klarować w gąsiorze jeszcze 2 - 3 miesiące, rozlać do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz