Szukaj przepisów

środa, 26 września 2012

Aroniówka

Składniki nalewki:
  • 1 kilogram dojrzałych, umytych i osuszonych owoców aronii
  • 0,5 kilograma cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 litra spirytusu 70%

Sposób przygotowania nalewki: 
Owoce aronii wrzucamy do dużego słoja, wsypujemy cukier, dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem. Macerujemy w ciepłym miejscu przez 2 tygodnie i co 2-3 dni potrząsamy słojem. Po dwóch tygodniach filtrujemy i rozlewamy do butelek lub karafek. Nalewka z aronii powinna dojrzewać przez co najmniej 3 miesiące. Dla wzbogacenia smaku i aromatu można dodać kawałek korzenia imbiru i/lub kory cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...