Szukaj przepisów

niedziela, 30 września 2012

Likier kawowy

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSnZSLIuKYNXRETSAnC3gORNoPVkeH60aqNn5FGTJQWizT_em8Składniki likieru:
  • 250 g mielonej kawy
  • 1-2 laski wanilii
  • 4-6 szklanek cukru
  • 2 litry wody
  • 4 szklanki spirytusu (można dodać dla smaku szklankę ciemnego rumu)
Sposób przygotowania likieru:
Zalewamy kawę wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy przez gazę i dodajemy wg uznania cukier i wanilię. Gotujemy syrop i doprowadzamy całość do wrzenia. Do przestudzonego i odszumowanego syropu dodajemy alkohol. Przelewamy wszystko do szklanego naczynia i po 1-2 dniach filtrujemy. Rozlewamy do butelek.
Likier jest najlepszy po pół roku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...