- 15 kg jabłek
- 20 dag jarzębiny
- 10 dag rodzynek
- 1 kg cukru
- 2 l wody
Rodzynki zmiażdżyć, wsypać do półlitrowego słoika, zalać dwiema szklankami przegotowanej, letniej wody i trzymać w cieple, aż zaczną fermentować. Wtedy jabłka zmiażdżyć, przetrzeć przez duŜe sito, moszcz wlać do gąsiora, jarzębinę kilkakrotnie sparzyć wrzącą wodą i wsypać w całości do gąsiora (albo zamiast niej dać 2 - 3 kg obierzyn z czerwonych, winnych jabłek), dodać 1l syropu zawierającego 1 kg cukru, wlać fermentujące rodzynki i nastaw dopełnić przegotowaną wodą do 10 l. Gąsior zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, a gdy fermentacja po 2 - 3 tygodniach ustanie, zlać wino do butelek i wstawić do zimnej piwnicy. Popijać do posiłków. Zużywać szybko, bo jest nietrwałe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz