- 500g dojrzałych poziomek
- ½ l spirytusu
- 400g cukru
Poziomki przebrać, opłukać, osączyć i usunąć szypułki. Włożyć do litrowego słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień. Wstrząsnąć codziennie. Zlać płyn znad owoców do butelki, dobrze zakorkować. Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać co kilka dni wstrząsnąć. Po 2 - 3 tygodniach, gdy cukier się rozpuści, powstały syrop wlać do butelki z płynem. Pozostałe poziomki zalać ⅓ szklanki przegotowanej wody, wymieszać przez wstrząsanie i wlać do tej samej butelki, następnie jeszcze raz powtórzyć czynność. Pozostawić na 3 - 4 tygodnie, następnie zlać znad powstałego osadu do butelki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz