- 1-2 szklanki soczewicy łuskanej
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1/2 małego selera
- 1 pietruszka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki przyprawy maggi
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
Gdy soczewica będzie prawie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawę do zup, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber. Nie zdejmuj garnka z ognia jeszcze przez 10 minut, po czym dopraw zupę pieprzem.
Na talerzu posyp ją posiekaną natką. Możesz również taką zupę zabielić dobrą śmietaną i przyprawić sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz