Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z soczewicy z majerankiem

Składniki:
  • 1-2 szklanki soczewicy łuskanej
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki przyprawy maggi
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia, po czym osącz, zalej dwoma litrami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i postaw na małym ogniu. Dodaj posiekaną i lekko podduszoną na oliwie cebulę. Resztę warzyw obierz, zetrzyj na grubej tarce i również umieść w garnku z zupą.

Gdy soczewica będzie prawie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawę do zup, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber. Nie zdejmuj garnka z ognia jeszcze przez 10 minut, po czym dopraw zupę pieprzem.

Na talerzu posyp ją posiekaną natką. Możesz również taką zupę zabielić dobrą śmietaną i przyprawić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...