- 5 czerstwych bułek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 10 dag mielonych migdałów
- 2 łyżki octu na bazie sherry
- 25 dag białych winogron
- migdały w płatkach
- 1 gałązka oregano
- jarzynka
- pieprz
Czosnek oczyść i drobno pokrój. Bułki odciśnij, a następnie zmiksuj z czosnkiem i olejem. Całość dopraw jarzynką i pieprzem.
Do masy dodaj teraz ocet, zmielone migdały i nadal miksuj. W trakcie miksowania dolewaj tyle przegotowanej wystudzonej wody, aby powstała dość gęsta zupa.
Przygotowaną zupę wstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie winogrona umyj, osusz, przepołów i usuń z nich pestki. Zupę rozlej do talerzy, a do każdej porcji dodaj winogrona.
Oregano opłucz i osącz, listki oderwij od gałązki. Porcje zupy posyp listkami oregano i migdałami w płatkach.
Zupa smakuje doskonale z grzankami z białego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz