Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa czosnkowa z winogronami

Składniki na 4 porcje:
  • 5 czerstwych bułek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki octu na bazie sherry
  • 25 dag białych winogron
  • migdały w płatkach
  • 1 gałązka oregano
  • jarzynka
  • pieprz
Bułki obierz ze skórki i zalej zimną wodą, po czym odstaw do namoczenia.

Czosnek oczyść i drobno pokrój. Bułki odciśnij, a następnie zmiksuj z czosnkiem i olejem. Całość dopraw jarzynką i pieprzem.

Do masy dodaj teraz ocet, zmielone migdały i nadal miksuj. W trakcie miksowania dolewaj tyle przegotowanej wystudzonej wody, aby powstała dość gęsta zupa.

Przygotowaną zupę wstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie winogrona umyj, osusz, przepołów i usuń z nich pestki. Zupę rozlej do talerzy, a do każdej porcji dodaj winogrona.

Oregano opłucz i osącz, listki oderwij od gałązki. Porcje zupy posyp listkami oregano i migdałami w płatkach.

Zupa smakuje doskonale z grzankami z białego pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...