Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa jarzynowa z boczkiem

Składniki na 4 porcje:
  • 15 dag fasoli perłowej
  • 1 cebula
  • 2 duże pory
  • 4 marchewki
  • 1 kalarepa (ewentualnie)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1/4 kostki masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • pieprz
Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy zalej zimną wodą fasolę i odstaw ją na 12 godzin. Potem gotuj na małym ogniu 1-1,5 godziny.

Natkę posiekaj. Jeden ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Miękkie masło utrzyj z czosnkiem i natką pietruszki. Gdy masa będzie jednolita, ucieraj dalej, dodając po łyżeczce oliwę. Na koniec dodaj kostki bulionowe i pieprz, a potem wstaw do lodówki.

Wszystkie warzywa starannie oczyść i umyj. Pory i seler pokrój w cienkie plasterki, marchewkę, ziemniaki i kalarepę w średniej wielkości kostkę. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w paseczki i wytop w rondlu. Teraz włóż przygotowane pory, cebulę oraz czosnek. Chwilę smaż, po czym wlej 5 szklanek wody. Następnie dodaj resztę warzyw, dopraw i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec dołóż ugotowaną i osączoną z wody fasolę.

Do gorącej zupy włóż wyjęte z lodówki masło z dodatkami, całość wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...