- 15 dag fasoli perłowej
- 1 cebula
- 2 duże pory
- 4 marchewki
- 1 kalarepa (ewentualnie)
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 15 dag boczku wędzonego
- 1/4 kostki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy
- 2 kostki bulionu warzywnego
- pieprz
Natkę posiekaj. Jeden ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Miękkie masło utrzyj z czosnkiem i natką pietruszki. Gdy masa będzie jednolita, ucieraj dalej, dodając po łyżeczce oliwę. Na koniec dodaj kostki bulionowe i pieprz, a potem wstaw do lodówki.
Wszystkie warzywa starannie oczyść i umyj. Pory i seler pokrój w cienkie plasterki, marchewkę, ziemniaki i kalarepę w średniej wielkości kostkę. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w paseczki i wytop w rondlu. Teraz włóż przygotowane pory, cebulę oraz czosnek. Chwilę smaż, po czym wlej 5 szklanek wody. Następnie dodaj resztę warzyw, dopraw i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec dołóż ugotowaną i osączoną z wody fasolę.
Do gorącej zupy włóż wyjęte z lodówki masło z dodatkami, całość wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz