- 70 dag kury
- kość wołowa lub gicz cielęca
- 2 kostki rosołu wołowego
- 6 dag ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por
- 2 żółtka
- sól
Ryż sparz wrzątkiem, odcedź i zalej 150 ml wywaru po czym ugotuj. Teraz obierz mięso z kury, wyjmij szpik z kości i zmiksuj z wywarem. Zupę zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Rozbełtaj żółtka, dodając do nich po łyżce wywaru (100 ml). Wlej do zupy, i całość, cały czas ubijając, podgrzej.
Piersi kury pokrój na paseczki i dodaj do zupy, a resztę mięsa przetrzyj. Zamiast ryżu możesz ugotować kaszę perłową.
Zupę możesz przyrządzić również z cielęciny, dzikiego ptactwa, królika, szynki lub dziczyzny.
Dodatkami mogą być również ugotowane i pokrojone na paski grzyby oraz warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz