Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa mięsna przecierana

Składniki na 6 porcji:
  • 70 dag kury
  • kość wołowa lub gicz cielęca
  • 2 kostki rosołu wołowego
  • 6 dag ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 żółtka
  • sól
Warzywa obierz i opłucz, kurę i kości opłucz, zalej 1,5 l wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj godzinę. Po ugotowaniu kurę wyjmij, a wywar przecedź.

Ryż sparz wrzątkiem, odcedź i zalej 150 ml wywaru po czym ugotuj. Teraz obierz mięso z kury, wyjmij szpik z kości i zmiksuj z wywarem. Zupę zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Rozbełtaj żółtka, dodając do nich po łyżce wywaru (100 ml). Wlej do zupy, i całość, cały czas ubijając, podgrzej.

Piersi kury pokrój na paseczki i dodaj do zupy, a resztę mięsa przetrzyj. Zamiast ryżu możesz ugotować kaszę perłową.

Zupę możesz przyrządzić również z cielęciny, dzikiego ptactwa, królika, szynki lub dziczyzny.

Dodatkami mogą być również ugotowane i pokrojone na paski grzyby oraz warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...