Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Chłopska zupa z boczkiem

Składniki na 4 porcje:
  • 30 dag marchwi
  • 20 dag białej rzodkwi
  • 3 pory
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 13 dag wędzonego boczku
  • 3 dag masła
  • 2 listki laurowe
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek natki
  • sól, pieprz
Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obierz, umyj i pokrój w dość duże kawałki. Warzywa duś na maśle przez 15 minut. Do warzyw wlej następnie litr bulionu, dodaj listki laurowe, pieprz i - jeśli trzeba - sól. Całość gotuj jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Boczek pokrój w paseczki, podsmaż na patelni i dodaj do zupy. Natkę przebierz, umyj i drobno posiekaj.

Gorącą zupę rozlej na talerze i każdą porcję posyp posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...