Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa serowa z grzankami

Składniki na 4 porcje:
  • 30 dag sera ementalera
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka rosołu (z kostki)
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • sól
  • pieprz
Z sera odkrój skórkę. Pokrój go następnie w plastry, a potem w paski. Rozdrobniony ser zalej zimnym mlekiem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Garnek z serem wstaw do drugiego naczynia z wodą. Gotuj na parze. Gdy ser się rozpuści i połączy z mlekiem, dodaj rosół i masło. Wszystko starannie wymieszaj.

Potrawę lekko wystudź, a potem, cały czas mieszając, wbijaj po jednym żółtku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wstaw do rozgrzanego do temperatury 100°C piekarnika.

Pieczywo tostowe pokrój w dość grubą kostkę i zrumień ze wszystkich stron na patelni. Zupę rozlej na talerze i obficie posyp grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...