- 50 dag chudego mięsa wieprzowego (może być z kością)
- 50 dag fasoli
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- 1-2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- zielenina
Do gotowego wywaru (kiedy mięso jest już miękkie) dodaj ugotowaną fasolę, ziemniaki i uduszone warzywa. Dopraw do smaku. Gotuj zupę jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę rozlej do talerzy. Do każdego włóż pokrojone w kawałki mięso wyjęte z zupy, dodaj drobno posiekaną zieleninę i czosnek.
Zamiast mięsa do zupy możesz dodać parówki lub kiełbasę. Nie musisz wtedy gotować bulionu, wystarczy kilka minut przed końcem gotowania fasoli (dodaj do niej kostkę bulionową) wrzucić plasterki kiełbasy lub parówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz