Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Słodka zupa nic

Składniki na 4 porcje:
  • 5 jaj
  • 1 l mleka
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Połowę mleka zagotuj w płaskim, szerokim rondlu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wrzące mleko (na małym ogniu) wykładaj łyżką pianę z białek. Mleko ze sparzonym białkiem odstaw z ognia.

Teraz ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotuj resztę mleka i dalej ubijaj żółtka, dodając po trochu wrzące mleko.

Białko odgarnij na bok, wlej do mleka sparzone żółtka. Zupę wystudź i wstaw na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...