Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zielona zupa

Składniki na 4 porcje:
  • po 25 dag botwiny i szpinaku
  • po 20 dag szczawiu i sałaty
  • 5 dag boczku
  • 1/8 l białego wina
  • 1 l rosołu z kostki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 dymki
  • 2 gałązki świeżego estragonu (niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki śmietany kremówki
Warzywa dokładnie umyj i osącz. Z botwiny, szpinaku i szczawiu usuń zgrubiałe części łodyżek, po czym posiekaj razem z sałatą. Cebulę potnij w krążki, boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Teraz dodaj warzywa i całość chwilę duś. Warzywa z boczkiem zalej winem i rosołem, gotuj na małym ogniu około 35 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek i gałązki estragonu umyj, osusz i drobno posiekaj.

Przygotowaną zupę rozlej na talerze, posyp zieleniną i dodaj po łyżce śmietany.

Doskonałym dodatkiem do zupy będzie ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki jajko. Estragon możesz zastąpić drobno posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...