- 1 główka kapusty włoskiej
- 25 dag boczku
- 1/2 szklanki ryżu
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 gałązka selera
- 2 cebule
- 2 goździki
- 1 pietruszka
- tymianek
- 1 liść laurowy
- 6 cienkich kromek chleba
- 2 kostki rosołu wołowego
Ryż umyj. Warzywa obierz i (oprócz cebuli) pokrój na kawałki. W każdą cebulę wkłuj po jednym goździku. Teraz wszystkie warzywa (razem z cebulą) włóż do garnka, dodaj kapustę, ryż, pietruszkę, tymianek i liść laurowy. Wszystko zalej wodą, dodaj kostki rosołowe i gotuj na średnim ogniu.
Pod koniec gotowania wyjmij cebulę i zioła. Teraz pokrój na małe kawałki boczek, podsmaż go, po czym wyjmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż plastry chleba. Włóż do talerzy po jednym plastrze chleba, posyp kawałkami boczku, zalej gorącą zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz