Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa kalafiorowa z klopsikami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kalafior
  • przyprawa do kotletów mielonych
  • 1 cebula
  • 1 tost
  • pieprz
  • 15 dag mięsa mielonego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 15 dag dymki
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 5 dag sera goudy
  • 2 łyżki bułki tartej
Zblanszuj różyczki kalafiora. Potem dokładnie wymieszaj z mięsem posiekaną cebulę, pokruszony tost i żółtko. Dodaj do smaku przyprawę do kotletów mielonych. Następnie uformuj kuleczki i usmaż je na oleju.

Część dymki pokrój na ćwiartki, resztę w talarki. Roztop masło, dodaj mąkę, potem wlej 400 ml wywaru z kalafiora i śmietanę. W foremce ułóż mięso, duże kawałki dymki i kalafiora. Wszystko zalej sosem i posyp tartym serem. Na wierzchu ułóż pozostałą dymkę wymieszaną z bułką tartą. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 250°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...