Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Pikantna zupa gulaszowa

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag wieprzowiny
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 l rosołu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • 1/2ł łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • przyprawy do gulaszu (do smaku)
Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż chwilę na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Cebulę i czosnek obierz - cebulę posiekaj, a ząbki czosnku przepuść przez praskę (lub drobno posiekaj). Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Teraz wrzuć do mięsa i duś przez 10-15 minut.

Wyjmij z puszki kukurydzę i osącz ją na sicie. Razem z mięsem i warzywami duś następne 10 minut. Dolej rosół i rozprowadzony z wodą przecier pomidorowy. Wszystko razem gotuj pod przykryciem na słabym ogniu około 45 minut. Przypraw do smaku przyprawą do gulaszu, pieprzem, pieprzem cayenne i sproszkowaną papryką.

Zupę rozlej na talerze, podawaj z grzankami lub zacierkami. Dopraw przyprawą do gulaszu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...