- 50 dag wieprzowiny
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 2 l rosołu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
- 1/2ł łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- przyprawy do gulaszu (do smaku)
Cebulę i czosnek obierz - cebulę posiekaj, a ząbki czosnku przepuść przez praskę (lub drobno posiekaj). Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Teraz wrzuć do mięsa i duś przez 10-15 minut.
Wyjmij z puszki kukurydzę i osącz ją na sicie. Razem z mięsem i warzywami duś następne 10 minut. Dolej rosół i rozprowadzony z wodą przecier pomidorowy. Wszystko razem gotuj pod przykryciem na słabym ogniu około 45 minut. Przypraw do smaku przyprawą do gulaszu, pieprzem, pieprzem cayenne i sproszkowaną papryką.
Zupę rozlej na talerze, podawaj z grzankami lub zacierkami. Dopraw przyprawą do gulaszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz