- 3 duże jabłka
- 1 średnia cebula
- 1/2 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła
- marchewka
- 1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- cukier
- 10 dag sera pleśniowego rokpol
- 2 łyżki posiekanej natki
Teraz wlej gorący bulion i gotuj wywar na małym ogniu przez 20 minut. W tym czasie obierz i pokrój jabłka oraz skrop je sokiem z cytryny i dodaj do wywaru na dalsze 5 minut gotowania.
Po lekkim przestudzeniu zupę zmiksuj, podgrzej, przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, po czym wlej śmietanę i wymieszaj.
Napełnij zupą małe miseczki i posyp natką. Do każdej porcji wrzuć po jednym, pokruszonym plasterku sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz