Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa jabłkowa

Składniki na 4 porcje:
  • 3 duże jabłka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 10 dag sera pleśniowego rokpol
  • 2 łyżki posiekanej natki
Obraną cebulę posiekaj i zeszklij na stopionym w rondlu maśle, a obrane i umyte marchewki oraz ziemniaki potnij w dużą kostkę, dorzuć do rondla z cebulą, przykryj i podduś na małym ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Teraz wlej gorący bulion i gotuj wywar na małym ogniu przez 20 minut. W tym czasie obierz i pokrój jabłka oraz skrop je sokiem z cytryny i dodaj do wywaru na dalsze 5 minut gotowania.

Po lekkim przestudzeniu zupę zmiksuj, podgrzej, przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, po czym wlej śmietanę i wymieszaj.

Napełnij zupą małe miseczki i posyp natką. Do każdej porcji wrzuć po jednym, pokruszonym plasterku sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...