- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 liść laurowy
- 1 kostka rosołowa
- 1 opakowanie zupy jarzynowej
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Zrumień cebulę i ryż na rozgrzanym w rondlu oleju. Dodaj paprykę, seler, kostkę rosołową, liść laurowy, wlej przygotowaną wcześniej gorącą zupę jarzynową i gotuj przez 20 minut.
Zdejmij rondel z ognia. Mąkę rozprowadź niewielką ilością mleka, wlej do jarzyn razem z resztą mleka. Dodaj osączoną z zalewy kukurydzę, wymieszaj, zagotuj, na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę przed podaniem posyp posiekaną natką. A jeśli komuś nijak nie pasuje do niej mleko, to może zastąpić je bulionem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz