Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa jarzynowa z kukurydzą

Składniki na 4 porcje:
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 opakowanie zupy jarzynowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
Cebulę obierz i posiekaj, a umytą i oczyszczoną z nasion paprykę pokrój w kostkę. Łodygę selera naciowego umyj, poodcinaj końce, oczyść z włókien i pokrój na mniejsze kawałki.

Zrumień cebulę i ryż na rozgrzanym w rondlu oleju. Dodaj paprykę, seler, kostkę rosołową, liść laurowy, wlej przygotowaną wcześniej gorącą zupę jarzynową i gotuj przez 20 minut.

Zdejmij rondel z ognia. Mąkę rozprowadź niewielką ilością mleka, wlej do jarzyn razem z resztą mleka. Dodaj osączoną z zalewy kukurydzę, wymieszaj, zagotuj, na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę przed podaniem posyp posiekaną natką. A jeśli komuś nijak nie pasuje do niej mleko, to może zastąpić je bulionem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...