Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa prowansalska „Pistou”

Składniki:
  • 1/2 szklanki groszku
  • 1/2 szklanki fasoli szparagowej
  • 1/2 szklanki świeżej lub namoczonej w przeddzień fasoli
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag makaronu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 dag parmezanu lub żółtego, tartego sera
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • sól
  • pieprz
Warzywa oczyść, umyj i pokrój na drobno. Po wrzuceniu do rondla (bez ziemniaków, pomidorów i czosnku) zalej je 2 litrami wody, dodaj sól, pieprz i gotuj powoli, a po 30 minutach dodaj ziemniaki i pomidory i gotuj jeszcze około 25-30 minut. 15 minut przed zakończeniem gotowania wrzuć makaron.

W czasie gotowania zupy zmiksuj czosnek i bazylię, wymieszaj je dokładnie z parmezanem i - nie przerywając mieszania - dolewaj cienkim strumieniem oliwę, aż do otrzymania gęstego sosu.

Przed podaniem do ugotowanej zupy dodaj sos i raz całość zagotuj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...