Składniki na 6 porcji:- 50 dag pieczarek
- 3 cebule
- 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- 2 szklanki bulionu grzybowego z kostki
- 1 1/2 łyżki masła
- 1 1/2 łyżki mąki
- 2/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- pieprz
- sól
Umyte pieczarki pokrój w plasterki lub zetrzyj na grubej tarce. Posiekane cebule zeszklij w rondlu na maśle, dodaj pieczarki i poduś je razem przez 15-20 minut. Następnie oprósz mąką, wymieszaj, podlej zimną wodą, zagotuj i połącz z gorącym bulionem mięsno-grzybowym. Zupę zabiel śmietaną oraz dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ugotowanymi osobno lanymi kluskami i obficie posyp zieleniną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz