Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa pieczarkowa na bulionie

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 szklanki bulionu grzybowego z kostki
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól
Umyte pieczarki pokrój w plasterki lub zetrzyj na grubej tarce. Posiekane cebule zeszklij w rondlu na maśle, dodaj pieczarki i poduś je razem przez 15-20 minut. Następnie oprósz mąką, wymieszaj, podlej zimną wodą, zagotuj i połącz z gorącym bulionem mięsno-grzybowym. Zupę zabiel śmietaną oraz dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z ugotowanymi osobno lanymi kluskami i obficie posyp zieleniną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...