Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z dyni na bulionie

Składniki na 6 porcji:
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego (może być z kostki)
  • 1 dynia (75 dag miąższu bez skóry i pestek)
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Dynię i obrane cebule pokrój w kostkę, włóż do dużego garnka, zalej bulionem i posól. Po około 30 minutach gotowania zupę przestudź i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Następnie dodaj sok z cytryny, zagotuj, zabiel śmietaną starannie wymieszaną z mąką, przypraw cukrem, solą i pieprzem, i jeszcze raz zagotuj.

Podawaj z grzankami z bułki lub chleba tostowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...