Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Węgierska zupa rybna

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg filetów rybnych
  • 2 cebule
  • 4 papryki
  • 1 papryczka czuszka
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub pomidor
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 l rosołu z kury
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Zacznij od przygotowania ryby. Opłucz ją w zimnej wodzie, osusz, skrop sokiem z cytryny i lekko posól. Przykryj i wstaw do lodówki.

Teraz umyj warzywa. Cebulę posiekaj, paprykę i czuszkę pokrój w drobną kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, włóż cebulę i cały czas mieszając usmaż na złoty kolor. Dodaj paprykę, po czym wlej gorący rosół. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż papryka się rozgotuje.

Zupę ostudź i przetrzyj przez sito. Dodaj koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

Zupę ponownie zagotuj, włóż do niej filety rybne. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
Gorącą zupę rozlej na talerze, posyp posiekaną natką, podawaj z dodatkiem pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...