Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa pomidorowa z ryżem i mielonym mięsem

Składniki na 4 porcje:
  • 1 l soku pomidorowego (z kartonu)
  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 15 dag ryżu
  • sól
  • pieprz
  • po szczypcie cukru i pieprzu cayenne
  • natka pietruszki
Ryż opłucz i osącz. Cebulę obierz, umyj, a potem drobno posiekaj. Na uprzednio rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, a następnie dodaj mięso i ryż. Razem smaż około 5 minut, cały czas mieszając.

Ryż, mięso i cebulę zalej sokiem, po czym dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania zupę dopraw do smaku cukrem i pieprzem cayenne.

Zupę rozlej na talerze i posyp posiekaną natką.

Zupa będzie bardziej pożywna, jeśli doprawisz ją śmietana, a na koniec gotowania wrzucisz pokrojone w kostkę pomidory z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...