- 80 dag pomidorów
- 1 l rosołu drobiowego (kostka)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 150 ml śmietany
- 1 marchewka
- sok z 1 cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Zupę zmiksuj i przetrzyj, potem dodaj śmietanę. Teraz dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj, cały czas ubijając, 5 minut.
Przed podaniem posyp natką, podawaj z groszkiem ptysiowym lub lanymi kluskami.
Zamiast połowy śmietany zupę możesz zagęścić łyżką zmiksowanego ugotowanego ryżu, a zamiast natką, zupę możesz posypać łyżką liści kolendry.
Lane kluski możesz ugotować w zupie, dzięki czemu zupa jeszcze bardziej zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz