Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa krem z pomidorów

Składniki na 6 porcji:
  • 80 dag pomidorów
  • 1 l rosołu drobiowego (kostka)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150 ml śmietany
  • 1 marchewka
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebulę obierz, opłucz, posiekaj i przesmaż na oliwie. Marchewkę obierz i opłucz. Pomidory umyj, pokrój na kawałki, dodaj razem z marchewką do cebuli, wszystko razem duś 10 minut. Tak przygotowane warzywa połącz z rosołem oraz przecierem i gotuj 20 minut.

Zupę zmiksuj i przetrzyj, potem dodaj śmietanę. Teraz dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj, cały czas ubijając, 5 minut.

Przed podaniem posyp natką, podawaj z groszkiem ptysiowym lub lanymi kluskami.

Zamiast połowy śmietany zupę możesz zagęścić łyżką zmiksowanego ugotowanego ryżu, a zamiast natką, zupę możesz posypać łyżką liści kolendry.

Lane kluski możesz ugotować w zupie, dzięki czemu zupa jeszcze bardziej zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...