Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa japońska

Składniki:
  • 1 kg filetów z różnych ryb morskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 dag krewetek
  • 10 dag małży
  • 3 suszone grzyby
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 15 dag pędów bambusa
  • 8 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
  • sól
Filety posól, skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Opłukane grzyby namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody, potem zagotuj i pokrój w paski. Włóż do garnka filety z ryby pokrojone w kostkę, dodaj krewetki, małże i pokrojone w paseczki grzyby. Zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu 40-45 minut, dodaj pokrojone w paski pędy bambusa, wlej wino, zagotuj.

Zupa doskonale smakuje z grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...