Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z soczewicy z wędzonką

Składniki:
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 5-6 ziemniaków
  • 30 dag wędzonego schabu bez kości
  • 40 dag soczewicy z puszki
  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki jasnego octu winnego
  • sól
  • pieprz
Włoszczyznę i ziemniaki obierz, a po opłukaniu pokrój w drobną kostkę. Do zagotowanego bulionu włóż warzywa i ziemniaki i gotuj przez kolejne 30 minut.

Soczewicę odsącz z zalewy, przepłucz na sicie i dodaj do zupy pod koniec gotowania razem z pokrojonym schabem.

Na samym końcu dopraw zupę do smaku octem winnym, solą i pieprzem. Posyp ją posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...