Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z porów z grzankami

Składniki:
  • 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 2 pory
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 6 kromek razowego chleba
    do dekoracji:
  • 1/2 pęczka natki
Przygotuj pory: starannie je umyj, osusz i odetnij zwiędnięte końce. Potem przekrój je wzdłuż na pół i pokrój (razem z zielonymi częściami) w cienkie półplasterki.

Teraz roztop w rondelku 2 łyżki masła, wrzuć pokrojone pory i duś je na małym ogniu, pod przykryciem 10-15 minut.

Do garnka z gorącym wywarem dodaj pory (razem z sosem powstałym podczas duszenia), całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut, na koniec dodaj śmietanę.

Chleb pokrój w kostkę, zrumień na łyżce masła. Zupę posyp posiekaną natką, podaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...