Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa krem z selerów

Składniki:
  • 20 dag selera naciowego
  • 30 dag selera korzeniowego
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego (z kostki)
  • 7 dag sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietanki 12-proc.
  • 2 żółtka
Selery umyj, drobno pokrój razem z cebulą i podduś na maśle. Następnie wlej gorący bulion warzywny i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Następnie ostudź i zmiksuj.

Ser rozkrusz na małe grudki, śmietanę wymieszaj z żółtkami na jednolitą masę. Zupę ponownie zagotuj, dodaj ser. Teraz mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż grudki sera częściowo się rozpuszczą (nie dopuść do wrzenia). Pod koniec wlej śmietanę z żółtkami, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...