Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z papryki

Składniki:
  • 40 dag papryki czerwonej
  • 30 dag pomidorów
  • 20 dag marchewki
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 dag ugotowanego ryżu
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego (z kostki)
  • natka pietruszki do przybrania
  • sól
Warzywa umyj. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek obierz i rozetrzyj z solą. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a potem pokrój na kawałki. Paprykę oczyść, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Teraz podsmaż cebulę razem z czosnkiem na łyżce masła. Do garnka włóż pomidory, paprykę, pokrojoną marchewkę - całość zalej gorącym bulionem warzywnym.

Zupę gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodaj łyżkę masła i ugotowany ryż.

Przed podaniem udekoruj posiekaną natką. Zupa smakuje doskonale z grzankami lub bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...