Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa owocowa z żółtkami

Składniki:
  • 60 dag owoców (morele, brzoskwinie)
  • 2 żółtka
  • 800 ml wody
  • 250 ml wina
  • 10-15 dag cukru
Owoce opłucz, przetnij na pół i usuń pestki. Połowę owoców sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

Zagotuj połowę wody z cukrem, ugotuj w syropie obrane owoce. Pozostałe owoce pokrój razem ze skórką, zalej resztą wody, ugotuj i przetrzyj przez sito. Całość ponownie zagotuj i zdejmij z ognia. Żółtka roztrzep z winem, wlej do gorącej zupy, wymieszaj i włóż ugotowane oddzielnie owoce.

Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym. Bardzo smaczna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...