Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa fasolowa z Debreczyna

Składniki:
  • 20 dag białej fasoli
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mięsistych pomidorów
  • 4 kiełbaski debreczyńskie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • ostra papryka
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Fasolkę opłucz zimną wodą, zalej 1 i 1/4 l wody i odstaw na 12 godzin. Fasolę gotuj przez półtorej do dwóch godzin (na małym ogniu) w tej samej wodzie, w której się moczyła. Paprykę oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz, potem pokrój w kostkę. Włoszczyznę umyj, oczyść i drobno pokrój. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Teraz w dużym garnku rozgrzej olej. Włóż do niego pokrojoną cebulę i czosnek, podsmaż w garnku razem z warzywami. Dodaj pokrojoną paprykę i fasolę, wszystko razem zamieszaj i gotuj dalsze 20 minut pod przykryciem na słabym ogniu.

Pomidory obierz ze skóry, pokrój na małe kawałki i dodaj do fasoli. Kiełbaski pokrój w plasterki i podgrzej w zupie. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem, papryką i cukrem, posyp szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...